Brouwer wint overtuigend TvL Trofee

Gepubliceerd op 16 mei 2022 om 16:54

Michael Brouwer heeft de Tonny van Leeuwen Trofee 2021/22 gewonnen. De doelman van FC Emmen was verreweg de beste.

Slechts 24 doelpunten in 38 wedstrijden behoefde Brouwer te incasseren. Tussen twee tegentreffers lagen gemiddeld 142,5 minuten en daarmee is hij de enige keeper die er in slaagde om minder dan één keer per duel te vissen. Brouwers miste geen enkele minuut bij de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie.

Halverwege het seizoen leek Remko Pasveer van Ajax de overtuigende winnaar te worden van de bokaal die is genoemd naar de voormalige FC Groningen-doelman Tonny van Leeuwen. Pasveer raakte echter na twintig wedstrijden geblesseerd en keepte daarna geen seconde meer. Hoewel hij slechts vier maal een tegendoelpunt incasseerde, voldoet hij niet aan het criterium dat een speler ten minste in twee derde van de competitiewedstrijd van zijn club moet hebben meegedaan om in het eindklassement te worden opgenomen.

Merkwaardig genoeg werd Brouwer niet verkozen tot beste keeper van de Keuken Kampioen Divisie. Die eer was weggelegd voor Nick Olij van NAC Breda, hoewel hij twee keer zo vaak de bal uit het net moest halen als Brouwer.

De beste in de Eredivisie was Lars Unnerstall van FC Twente, met precies één tegendoelpunt per wedstrijd. Joël Drommel van PSV en Maduka Okoye van Sparta Rotterdam hadden op basis van de statistieken ook een goed jaar.

Tot slot nog een aantal feiten over de keepers in het seizoen 2021/22:

Meeste minuten:

3.420, Brouwer (FC Emmen)

3.420, Jurjus (De Graafschap)

3.420, Van der Steen (FC Den Bosch)

3.420, Bossin (FC Dordrecht)

3.420, Havekotte (Helmond Sport)

3.420, Olij (NAC Breda)

3.420, De Boer (Roda JC)

Minste minuten:

8, Vlak (FC Volendam)

Meeste tegendoelpunten:

77, Bossin (FC Dordrecht)

Meeste clean sheets:

17, Pasveer (Ajax) in 20 duels

17, Brouwer (FC Emmen) in 38 duels