Het wonderseizoen van Henk Groot

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 17:29

Op 11 mei overleed Henk Groot, met 338 doelpunten in 504 officiële wedstrijden behoort hij tot de beste goalgetters die het Nederlandse voetbal ooit heeft gekend.

Met die 338 treffers staat hij op de ranglijst aller tijden op de negende plaats. Hij deed er veertien seizoenen over om tot dat aantal te komen, waarbij zijn laatste seizoen (1969/70) in het teken stond van een slepende knieblessure die uiteindelijk het einde van zijn loopbaan inluidde.

Zijn spectaculairste jaar beleefde Groot (Zaandijk, 1938) in 1960/61. Het is zijn tweede jaar bij Ajax en de productie die hij toen realiseerde, is nog altijd ongeëvenaard. Coen Dillen mag dan het Eredivisie-record hebben met 43 goals in 1956/57, veel minder aandacht is er voor de onaantastbare positie die Groot in de geschiedenisboeken in neemt. Want dat het fenomenale aantal van 69 goals in één jaargang ooit overtroffen zal worden, is niet erg waarschijnlijk. 

Groot maakte er 41 in de Eredivisie, veertien in de KNVB Beker (waaronder een loepzuivere hattrick in de slotfase van de finale tegen NAC), negen in de Intertoto en voegde daar vijf treffers in het Nederlands Elftal aan toe. Klaas Jan Huntelaar reikte twee keer tot 50+, waarbij de ook zijn productie in Jong Oranje meetellen. Huntelaar heeft die immers als profvoetballer gemaakt.

In onderstaande lijst komen alleen spelers voor met meer dan 45 officiële doelpunten in één seizoen op het hoogste niveau. Joop Schuman kwam in 1961/62 tot 44 goals in de Eerste Divisie en scoorde er vijf in het toernooi om de KNVB Beker.