SC Cambuur laagste kosten per punt

Gepubliceerd op 17 mei 2022 om 12:22

SC Cambuur heeft met acht miljoen euro de op een na laagste begroting van de Eredivisie, maar de Friezen hebben het maximale er uit gehaald. Ze betaalde per punt de laagste prijs: net iets meer dan twee ton.

Als de hoogte van de begroting leidend is voor de positie op de ranglijst, dan heeft SC Cambuur een uitzonderlijk goed jaar achter de rug. Negende in de eindstand, met de zeventiende begroting! En dat in een seizoen waarin de trainer kampte met gezondheidsproblemen die de gehele club aangrepen.

Het bescheiden budget heeft in de hoofdstad van Friesland een uitstekend rendement opgeleverd. De kosten per punt bedroegen om precies te zijn € 205.128 . Ook RKC Waalwijk en Fortuna Sittard hebben het met hun evenmin al te ruime middelen ook prima gedaan.De degradanten PEC Zwolle en Willem II hadden aanzienlijk meer te besteden dan dit trio, maar dat heeft zich niet vertaald in een betere positie op de ranglijst. In Zwolle kostte een punt liefst € 470.000.

Slechts vier van de achttien clubs komen boven het half miljoen uit. Dat Ajax, PSV en Feyenoord tot dat kwartet behoren is vanzelfsprekend, maar dat elk punt FC Groningen € 555.556 heeft gekost, toont aan wat voor moeizaam seizoen die club heeft gedraaid. De achtste begroting kon niet verhinderen dat de Groningers in de eindbalans op positie twaalf belandden. Alleen Heracles Almelo en beide rechtstreekse degradanten deden het nog beroerder met zes plaatsen 'under par'.