De zuinigste bekerwinnaar: FC Den Haag in 1975

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 16:34

Het bekertoernooi in 1974/75 is ronduit spectaculair door de verrassende opmars van de amateurs van IJsselmeervogels, die het tot de halve finale schoppen. De club die de beker wint, draagt een stuk minder bij aan de amusementswaarde.

FC Den Haag speelt dit seizoen 510 minuten bekervoetbal, waarin het in vijf wedstrijden slechts vier doelpunten maakt. FC Den Haag is de zuinigste winnaar die het toernooi om de dennenappel ooit heeft gekend. Om de eerste twee ronden door te komen hebben de Hagenaars een strafschoppenserie nodig, eerst tegen SC Cambuur en daarna tegen Roda JC.

In de kwartfinale is een doelpunt van Tchen La Ling voldoende voor een plaats in de halve finale. Met FC Wageningen als tegenstander is opnieuw 1-0 genoeg voor het bereiken van de eindstrijd. Die wordt in De Kuip gespeeld tegen FC Twente. Het minder dan halfvolle stadion ziet Henk van Leeuwen halverwege de tweede helft het beslissende doelpunt op zijn naam schrijven.