Winnaar zonder tegendoelpunt: Roda JC in 2000

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 16:32

Roda JC is de enige club die de beker heeft gewonnen zonder een tegendoelpunt te incasseren. Ajax kan die prestatie evenaren als PSV er niet in slaagt om te scoren en evenmin na strafschoppen de beker wint.

De Limburgers hielden in het seizoen 1999/00 vier keer op rij de nul, en telkens was de tegenstander van Eredivisie-niveau. Het begon al met een 1-0 zege op Ajax, gevolgd door een overwinning met dezelfde cijfers tegen FC Utrecht. Ook Vitesse ging met een marge van één treffer voor de bijl, al had Roda daarvoor wel een verlenging nodig. De grootste zege kwam in de finale tegen NEC: 2-0, door een vroege goal van Bob Peeters en een benutte penalty in de slotfase van Eric van de Luer.

Tussen 4 februari 1999 en 7 februari 2001 kreeg Roda JC 528 minuten achtereen geen enkel doelpunt tegen. Zeljko Kalac was de doelman die verantwoordelijk is voor deze bijzondere statistiek.