De zwaarste route naar de finale: Ajax in 2021

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 16:32

In het seizoen 2021/22 speelt Ajax vijf wedstrijden in het toernooi om de KNVB Beker. Vier van de vijf tegenstanders eindigen dat seizoen in de top 6 van de Eredivisie. En de vijfde van het stel, SC Heerenveen, treffen de Amsterdammers in het Abe Lenstra Stadion. Nog nooit kreeg een club in één bekerseizoen meer tegenstand.

Het begint met een doldwaze 5-4 tegen FC Utrecht en krijgt een vervolg met een uitwedstrijd bij AZ, dat in het voorgaande afgebroken corona-seizoen in de Eredivisie gelijke tred kon houden met Ajax. Een doelpunt van Zakaria Labyad beslist de tweestrijd in Amsterdams voordeel.

De aanloop naar de kwartfinale tegen PSV is tumultueus: Sebastien Haller blijkt niet ingeschreven voor de Europa Cup en André Onana heeft uit het medicijnkastje bij hem thuis de pillen van zijn vrouw ingenomen, met als gevolg dat er in zijn bloed een stof van de dopinglijst is terechtgekomen. Maar ook onder die chaotische omstandigheden verslaat Ajax PSV, net als in de halve finale SC Heerenveen, dat op eigen grond een stuk tammer opereerde, dan mocht worden verwacht.

David Neres kroont zich in de finale tegen Vitesse tot matchwinnaar door vlak voor tijd de winnende treffer achter Remko Pasveer te schieten.