De gemakkelijkste route naar de finale: Feyenoord in 1965

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 16:31

Drie tegenstander uit de Tweede Divisie, twee opponenten uit de Eerste Divisie: het is niet bepaald een lastig parcours dat Feyenoord in 1964/65 moet afleggen om de bekerfinale te bereiken.

FC Zaanstreek, EDO, Veendam en Hilversum vormen geen al te groot obstakel, al gaan de voetballers uit de mediastad pas na verlenging opzij. In de halve finale rekent Feyenoord af met DHC (3-1), onder meer door twee doelpunten van Piet Kruiver, beide malen op aangeven van Frans Bouwmeester.

Die laatste speelt een hoofdrol in de eindstrijd tegen Go Ahead, de eerste Eredivisionist die Feyenoord treft. Bouwmeester verzilvert vlak voor tijd een voorzet van Pummy Bergholtz, die volgens Go Ahead de bal over de zijlijn heeft laten rollen. Hevig zijn de protesten, maar arbiter Henk Gennissen is onvermurwbaar. Het omstreden doelpunt levert Feyenoord niet alleen de eerste bekerwinst sinds 1930 op, maar betekent tevens de eerste dubbel in de clubhistorie omdat een paar weken eerder al de landstitel in de wacht is gesleept.