Hartaanvallen tijdens bekerfinale

Gepubliceerd op 6 september 2021 om 15:15

De Kuip was in 1972 het eerste stadion met een defibrillator. Dat was maar goed ook, want tijdens de finale om de KNVB Beker tussen Ajax en FC Den Haag kreeg een Haagse aanhanger een hartaanval, zodat de nieuwe machine goed van pas kwam. Het apparaat redde zijn leven.

Aanwezige hulpverleners hadden de 56-jarige supporter al dood verklaard, maar dat was buiten dokter De Neling en zijn defibrillator gerekend. De arts van het St. Clara-ziekenhuis slaagde er met de nieuwe hartmachine in om de bloedsomloop van de man weer op gang te brengen door het toedienen van elektrische schokken.

Dat in het Rotterdamse stadion een defibrillator aanwezig was, kwam ook door De Neling, die dus feitelijk twee keer de Hagenaar voor de dood behoedde. Het was de bedoeling om pas in een later stadium het medische hulpmiddel overal beschikbaar te maken. 'Officieel zijn de defibrillatoren, beschikbaar gesteld door de Nederlandse Hartstichting, nog niet uitgereikt. Ik heb echter aan de leverancier gevraagd om hem bij Feyenoord alvast neer te zetten', vertelde de medicus aan dagblad Tubantia.

Tijdens de finale kreeg ook een andere fan last van hartproblemen. Bij hem was hulp van de defibrillator echter niet nodig.