Bijna duizend wedstrijden voor Seedorf

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:36

Clarence Seedorf kwam begin maart na lange tijd weer eens in het nieuws. Niet omdat hij een nieuwe club had gevonden, maar omdat hij moslim is geworden. Deze site gaat voorbij aan de geloofsovertuiging van voetballers, maar een goede aanleiding om het over Seedorf te hebben, laten we niet lopen.

Clarence Clyde Seedorf heeft een Nederlands record in handen dat niet gemakkelijk te verbreken is. Van alle  vaderlandse voetballers speelde hij de meeste profduels: 979 om precies te zijn. In het kader hieronder staat de verdeling per club en soort competitie. Niet alleen het aantal duels is bijzonder, ook het feit dat het allemaal wedstrijden zijn op het allerhoogste niveau maken deze cijfers heel speciaal.

Seedorf droeg 87 keer het shirt van het Nederlands Elftal, een respectabel aantal waarmee hij nog altijd de twaalfde plaats op de ranglijst aller tijden in neemt. Maar dat hadden er veel meer kunnen zijn. Tussen zijn debuut op 14 december 1994 tegen Luxemburg en zijn laatste interland op 26 maart 2008 speelde Oranje 149 wedstrijden, waarvan Seedorf er 62 miste. Zijn laatste optreden tegen Oostenrijk vond zes dagen voor zijn 32ste verjaardag plaats, relatief jong om afscheid te nemen van het voetbal voor landenteams.

Er zijn mij twee profs bekend die ook de grens van 900 duels hebben overschreden: Edwin van der Sar (952) en Dirk Kuijt (917). Phillip Cocu (883) komt net te kort om zich onder de 900-plussers te scharen.

Seedorf maakte zijn debuut in het betaalde voetbal op 28 oktober 1992, in een bekerwedstrijd bij VVV in Venlo. Het werd een rampzalige entree. Ajax had die dag een ernstig tekort aan verdedigers en daarom deed Louis van Gaal een beroep op een zestienjarige middenvelder. Seedorf verving in de tweede helft Frank de Boer en nog voordat de nieuweling een bal had geraakt, had zijn tegenstander, Jay Driessen, al twee keer gescoord. 

Zijn laatste partij speelde Seedorf op 8 december 2013, met Botafogo tegen Circiuma. Hij vierde dat met een doelpunt in de voorlaatste minuut van zijn lange loopbaan.