De beste clubs uit het noorden

Gepubliceerd op 8 maart 2022 om 15:31

Cambuur doet het dit seizoen in de Eredivisie uitstekend. De club bezet in de stand na 25 speeldagen de achtste plaats. Nog nooit ging het in de acht jaar op het hoogste niveau beter: de topprestatie was de twaalfde positie, in 2013/14 en 2014/15.  Maar Cambuur kan voorlopig nog niet worden gerekend tot de beste noordelijke clubs in de historie van de Eredivisie.

Met FC Emmen als kandidaat voor promotie naar het hoogste niveau, kan 2022/23 in kwantitatief opzicht het beste seizoen ooit worden voor het voetbal in het noorden. Niet eerder waren vier clubs uit Friesland, Groningen en Drenthe tegelijkertijd actief tussen de voetbalelite van het land.

In kwalitatief opzicht zijn de huidige clubs nog een flink stuk verwijderd van de gloriejaren. De laatste top 5-notering was in 2013/14 voor SC Heerenveen. Zestien keer lukte het een noordelijke club om zich bij de beste vijf van de Eredivisie te scharen: negen keer SC Heerenveen, zeven keer FC Groningen. Onbetwist topjaar was 1999/00 toen de Friezen niet alleen het kampioenschap in zicht hadden, maar zich bovendien plaatsten voor de Champions League.

Hieronder staan meest succesvolle jaren van de clubs uit het noorden in de Eredivisie. GVAV kwam nooit hoger dan plaats zes (drie keer) en FC Emmen piekte in het coronaseizoen 2019/20 op de twaalfde positie.