Recordserie Pierre van Hooijdonk

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 21:34

Sydney van Hooijdonk maakte op 27 februari namens SC Heerenveen zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Een mooie gelegenheid om het bijzondere record van zijn vader Pierre onder de aandacht te brengen.

Pierre van Hooijdonk scoorde in het seizoen 1993/94 in elf opeenvolgende competitieduels. Hij deed dat in het shirt van NAC. De serie begon op 6 november tegen MVV en duurde tot en met de thuiswedstrijd tegen RKC op 19 februari.  Twaalf doelpunten in elf duels, het was in de Eredivisie nog niet eerder vertoond. Van Hooijdonk pakte het record af van Dennis Bergkamp, die in 1988/89 in tien wedstrijden achtereen het net wist te vinden (tien doelpunten). Op zijn beurt overtroefde de Ajacied Coen Dillen, die in de eerste drie maanden van 1957 in negen wedstrijden op rij in totaal twintig keer scoorde.

Deze eeuw slaagden alleen Bryan Ruiz (FC Twente, in 2009) en Wilfried Bony (Vitesse, 2013) er in om negen duels achter elkaar een goal te maken, zodat Van Hooijdonks record ook na 28 jaar nog altijd overeind staat.

Bijzonder aan de reeks van de NAC-spits is dat hij tussendoor ook in de KNVB Beker bleef scoren, zodat hij in het Nederlandse profvoetbal in totaal een unieke serie neerzette van veertien wedstrijden (zestien doelpunten) op rij, waarin hij tot scoren kwam. Hieronder staat om welke partijen het gaat: