De keeper, de handgranaat en de hond

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 21:34

Charles 'Chic' Brodie was een doorsnee keeper in het Engelse profvoetbal. Niet goed genoeg voor de top, maar goed genoeg om het veertien jaar in het betaald voetbal uit te houden. De Schot wordt niet herinnerd om zijn reddingen, maar om een handgranaat en een hond.

Brodie speelt in 1965 met zijn club Brentford een uitwedstrijd bij Millwall, dat bekend staat om zijn agressieve supporters. Voor deze gelegenheid lijkt het een van de fans achter het doel van Brodie leuk om de keeper een handgranaat naar het hoofd te gooien. Hij heeft het ding gevonden op zolder bij zijn vader, in een doos met oude rommel uit de Tweede Wereldoorlog. Brodie raapt de granaat op en gooit 'm achter het doel. Een politieagent begraaft het projectiel vervolgens in een emmer zand. Onderzoek wijst later uit dat munitie niet echt is, maar dat is nadat de Britse tabloids op hun voorpagina's wel raad wisten met het incident. 'Hand grenade shocks football!'

Treuriger nog is het einde van Brodie's profcarrière. Op 27 november 1970 rent tijdens de wedstrijd tegen Colchester United een hond het veld op. Enthousiast draaft het dier achter de bal bal aan. Merkwaardig genoeg ziet de scheidsrechter hierin geen aanleiding om het duel met deze indringer binnen de lijnen te onderbreken. De Brentford-verdediging speelt de bal achterin rond, op de huid gezeten door de hond. Een terugspeelbal op Brodie wordt de doelman uiteindelijk fataal. De keeper raapt de bal op en komt vol in botsing met de uitgelaten viervoeter. Krimpend van de pijn gaat hij naar het gras, tot grote hilariteit van de toeschouwers. Brodie kan er niet om lachen. Hij breekt de knieschijf in zijn linkerbeen en zal nooit meer een profwedstrijd kunnen spelen.

Brodie, die in 2000 stierf aan de gevolgen van prostaatkanker, gaat daarom de geschiedenis in als de doelman van de handgranaat en de hond.

Het incident met de hond op het veld is te vinden op YouTube, via de onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=ptt-gLTGhHE