ONS Sneek was eerder dan Tuchel en Van Gaal

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 16:50

Coach Thomas Tuchel van Chelsea wisselde op 27 februari in de finale van de League Cup vlak voor de beslissende strafschoppenserie zijn keeper Edouard Mendy voor Kepa Arrizabalaga. Dat pakte verkeerd uit, want Kepa stopte geen bal en trapte zelf vanaf elf meter mis.

Louis van Gaal had op het WK ook al zo'n truc in huis. Toen voor Oranje in de kwartfinale tegen Costa Rica een penaltyreeks dreigde, moest Jasper Cillessen plaats maken voor Tim Krul. Deze wisseling had wel succes want Krul werd met zijn uitschuifbare armen de held van de avond.

Wellicht had Van Gaal zijn collega Fred de Boer op 26 september 2007 deze tactische ingreep zien toepassen tegen FC Zwolle, in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB Beker. De trainer van ONS Sneek wisselde in de 120ste minuut zijn doelman Niek Warrink voor Marcel Huitema, die tijdens de noodzakelijke strafschoppenserie onder de lat plaats nam. Het was een poging van de amateurs om de eerstedivisionist van de wijs te brengen, maar FC Zwolle raakte niet in paniek en won de reeks met 4-3. Niettemin hadden de Snekers geschiedenis geschreven met de eerste keeperswissel pal voor het begin van een strafschoppenserie.