Wim Jansen in cijfers

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 12:25

Op 25 januari overleed Wim Jansen. In de necrologieën werd - uiteraard volkomen terecht - zijn fenomenale tactisch inzicht geroemd, net als zijn bescheidenheid en zijn diepgewortelde liefde voor Feyenoord. En natuurlijk ging ook het over de WK-finales, de ijsbal, zijn periode bij Ajax, de vriendschap met Johan Cruijff en de landstitel die hij Celtic bezorgde. In het onderstaande artikel voegen we daar een aantal onderbelichte feiten en cijfers over zijn spelerscarrière aan toe.

Wim Jansen speelde exact 524 officiële wedstrijden voor Feyenoord. Dat brengt hem op de tweede plaats aller tijden, achter Coen Moulijn, die 596 keer in het eerste van de Rotterdamse grootmacht speelde. In de beschouwingen over het leven van Jansen kwamen we nergens het juiste aantal tegen. Veelal werden de 17 Intertoto-wedstrijden, vergaard in vier seizoenen, over het hoofd gezien. Jansen werkte voor Feyenoord 422 duels in de Eredivisie af en speelde daarnaast ook nog 31 wedstrijden in het toernooi om de KNVB Beker en 52 in de diverse Europa Cups. Plus uiteraard de dubbele veldslag met Estudiantes in 1970, in het kader van de Wereldbeker voor clubteams.

Het totaal aantal wedstrijden dat Jansen in zijn loopbaan heeft gespeeld is 675, inclusief 65 interlands. De splitsing per seizoen is te vinden in het overzicht hieronder.

Hij zal vooral worden herinnerd als middenvelder maar toen Ove Kindvall na vijf seizoenen niet langer de spits van Feyenoord was, probeerde Ernst Happel het zelfs enkele wedstrijden met Jansen als teruggetrokken spits. Het waren de tijden waarin Lex Schoenmaker, Hans Posthumus, Attila Ladinsky en Matthias Maiwald de grote schoenen van Ove probeerden te vullen. Het duurde niet lang of Happel dirigeerde Jansen weer naar een functie elders in het elftal, waar hij de multi-functionele tacticus ook maar nodig had.

Niet algemeen bekend is dat Jansen in vier seizoenen Feyenoords beste schaduwschutter is geweest: in 1965/66 met 11 assists, in 1976/77 met 12, in 1978/79 met 7 en in 1979/80 met 9. Dat aantal is alleen overtroffen door Coen Moulijn die negen seizoenen de beste aangever van zijn club was. In totaal gaf Jansen in 424 Eredivisie-wedstrijden voor Feyenoord 99 keer een pass waaruit een teamgenoot scoorde.

Op 2 maart 1980 kwam hij voor de laatste keer in actie voor het Rotterdamse rood-wit. Het werd een beschamende vertoning. Net als zijn vriend Johan Cruijff, met wie hij in Washington bij de Diplomats ging voetballen, leed Jansen een ontluisterende nederlaag op zijn afscheidsfeestje. Deze keer was het Excelsior, met nota bene vele afdankers van Feyenoord in de gelederen, dat het vaarwel verpestte. Met 0-4 in De Kuip, nog wel. Voor Jansen gold de verzachtende omstandigheid dat hij zich na een uur spelen liet vervangen door Roger Albertsen, toen de stand slechts 0-1 was.