Te veel buitenlanders

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 16:42

'Invasie van buiten', kopte Voetbal International vorige week op de cover. Het blad berichtte over de stroom buitenlanders die in het Nederlandse betaalde voetbal hun geluk zoeken. Ooit lag de limiet op twee per elftal. En dan ging niet altijd goed.

Bekend is het voorval op 10 maart 1991 waarbij Wim Jansen als trainer van Feyenoord Mark Farrington wilde laten invallen tegen Willem II. Dat kan alleen als Jozsef Kiprich of Stanislav Griga plaats maken, want twee buitenlanders in één ploeg is dan nog het maximum. Wie hier lang genoeg speelde, mocht zich op een gegeven moment voetbal-Nederlander noemen, maar dat gold destijds nog niet voor Kiprich en Griga. Jansen haalde René Brochard naar de kant, zodat Feyenoord met drie buitenlanders speelde totdat Jansen een paar minuten later zijn fout ontdekte en Griga naar de bank sommeerde.

Ook Ajax overkwam iets dergelijks op 21 augustus 1977. Frank Arnesen en Sören Lerby stonden  tegen FC Utrecht in de basis en in de tweede helft maakte de Duitser Peter Lübeke zijn entree als invaller voor Hans Erkens. Net als Jansen herstelde ook coach Tomislav Ivic na enkele minuten zijn fout.

De KNVB oordeelde in beide gevallen dat van ernstig verzuim geen sprake was en liet de missers onbestraft. Dat was anders toen op 18 december 1977 FC Vlaardingen uit bij Fortuna SC na rust ook met drie buitenlanders speelde, op het moment dat de Joegoslaaf Predrag Drapic binnen de lijnen verscheen. Met zijn landgenoot Krsto Mitrovic en de Belg Ivan Boudewijn vormde Drapic het buitenlandse trio en dat was er dus één te veel. Pas na afloop ontdekte Fortuna het 'bedrog' en tekende het protest aan bij de KNVB. De wedstrijd was in 0-0 geëindigd, een tegenvaller voor de Limburgers die volop in de race waren voor een periodetitel. De voetbalbond achtte de bezwaren van Fortuna gegrond, zodat de thuiswedstrijd tegen FC Vlaardingen op 18 april 1978 werd overgespeeld. Het protest wierp vruchten af, want nu won Fortuna met 1-0.