Jan Jeuring houdt nog stand

Gepubliceerd op 8 december 2021 om 18:00

Met tien doelpunten in zes Champions League-wedstrijden heeft Sebastien Haller zich gevoegd bij het selecte gezelschap dat namens een Nederlandse club in één Europa Cup-seizoen ten minste tien keer scoorde. Jan Jeuring van FC Twente is recordhouder.

Behalve Haller en Jeuring slaagden ook Ruud Geels en Sören Lerby er in om de dubbele cijfers te halen. Geels was in 1975/76 vooral op schot tegen de amateurs van Glentoran. Hij scoorde verdeeld over twee duels zeven keer tegen de Noord-Ieren.

Sören Lerby dankt zijn hoge klassering vooral aan één wedstrijd: Omonia Nicosia thuis. De middenvelder nam in de 10-0 overwinning de helft van alle Ajax-goals voor zijn rekening. Op 23 april 1980 maakte de Deen tegen Nottingham Forest zijn tiende treffer in één Europa Cup-seizoen. Hij was daarmee de laatste, totdat Haller op 7 december 2021 tegen Sporting Lissabon een strafschop verzilverde en ook de tien haalde.

Jeuring kwam tot zijn record-productie in het seizoen 1972/73, tegen slechts drie clubs: drie keer tegen Dinamo Tblisi, zes keer tegen Frem uit Kopenhagen en drie keer tegen OFK Belgrado. Jeuring werd dat jaar topscorer van de UEFA Cup, een eer die hij moest delen met Jupp Heynckes van Borussia Mönchengladbach.