Remko Pasveer, de (bijna) onpasseerbare

Gepubliceerd op 8 december 2021 om 18:08

Remko Pasveer is in de Eredivisie al 643 minuten achtereen niet gepasseerd. De laatste die tegen hem scoorde was Django Warmerdam van FC Utrecht, op 3 oktober. Zijn serie levert Pasveer nu al een plaats op tussen de Ajax-keepers die het langst de nul konden vasthouden.

De laatste dertien minuten tegen FC Utrecht werd Pasveer niet meer gepasseerd. Hij hield tevens de nul in de volle negentig minuten tegen achtereenvolgens SC Heerenveen, PSV, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam en Willem II. Opgeteld 643 minuten op rij zonder de gang naar het net te maken. Maarten Stekelenburg begon het seizoen als keeper van Ajax, maar na drie speeldagen nam Pasveer de plaats onder de lat van hem over. In twaalf wedstrijden kreeg hij slechts één tegentreffer te slikken, dat ene schot van Warmerdam.

In de onderstaande lijst is de opmars van Pasveer in cijfers gevangen. Als AZ in de eerstvolgende wedstrijd, op 12 december, niet er in slaagt om te scoren, dan klimt hij naar plaats drie. De historische serie van 1.082 minuten die Heinz Stuy vijftig jaar geleden neerzette, is niet alleen de beste Ajax-prestatie aller tijden, maar ook het Eredivisie-record. Dat komt in zicht als Pasveer ook in de komende vier duels zonder schade doorkomt.