Dallinga langs de Joop Schuman Index

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 22:54

Thijs Dallinga van Excelsior is dit seizoen uitzonderlijk goed op schot. Met 22 doelpunten in achttien wedstrijden houdt hij zelfs voorlopig bijna gelijke tred met de grootste goalgetter die de Eerste Divisie ooit heeft gekend: Joop Schuman. Tijd voor een vergelijking.

Niemand scoorde in het betaalde voetbal vaker in één seizoen dan Joop Schuman: 44 goals in 34 duels voor Heracles in seizoen 1961/62, en geen enkele daarvan uit een strafschop. Die doelpuntenvloed was geen toeval. Schuman stond al in de jeugd van PEC Zwolle bekend als een schutter van de buitencategorie. Het duurde dan ook niet lang voordat hij zijn debuut in het eerste mocht maken. Dat gebeurde in 1950, twee dagen na zijn zestiende verjaardag. PEC was destijds tweedeklasser.

Na zeven seizoenen in het eerste elftal van de Zwolse club meldden zich de scouts van Preussen Münster. Schuman koos voor een avontuur over de grens, maar kon in Duitsland door een knieblessure niet laten zien wat hij in huis had. Ruim een half jaar na zijn overstap keerde hij bij Heracles terug op de Nederlandse velden. In Almelo begon een doelpuntenproductie waarvan de uitschieters ruim zestig jaar later nog steeds op de recordlijsten staan.

Het is het Nederlandse profvoetbal slechts vier keer voorgekomen dat een speler meer dan veertig keer scoorde in één competitiejaar. Coen Dillen (43 in 1956/57) en Henk Groot (41 in 1960/61) lukte dat in de Eredivisie. Joop Schuman presteerde dat in de Eerste Divisie (de al genoemde 44 in 1961/62) en in de Tweede Divisie (41 in 1957/58).

Robert Mühren was vorig seizoen dicht bij de magische grens van veertig, toen hij namens SC Cambuur 38 keer raak schoot en kopte, maar de inmiddels naar Volendam verkaste schutter staat deze jaargang in de schaduw van een nieuwkomer: Thijs Dallinga van Excelsior. Deze spits doet het zo uitzonderlijk goed dat het de moeite waard is om hem te vergelijken met de prestaties van Schuman in diens recordjaar. Zoals blijkt uit de onderstaande tabel, ligt Schuman na achttien speeldagen nog nipt voor op Dallinga: 23 om 22 treffers. Maar de curve van Schuman vlakt de komende speelronden af: geen goals. Daarna gaf de Heracles-aanvaller vol gas met zeventien doelpunten in tien wedstrijden.

Joop Schuman, die de voorzetten bij voorkeur op 'melkbussenhoogte' kreeg, overleed in 2003.