Depay evenaart eigen assist-record in Oranje

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 22:42

Memphis Depay scoorde niet alleen zeventien maal voor Oranje in 2021, hij zorgde ook voor negen assists. Daarmee evenaarde hij zijn eigen record, dat hij twee jaar geleden vestigde.

Depay is de enige die het in de 116-jarige historie van het Nederlands Elftal is gelukt om in één kalenderjaar negen keer een doelpunt voor te bereiden. In 2021 profiteerden Davy Klaassen (drie keer), Luuk de Jong (twee keer), Wout Weghorst, Georginio Wijnaldum, Virgil van Dijk en Donyell Malen van de hulp van de Barcelona-aanvaller.

Twaalf keer lukte het een speler om meer dan vijf assists in één jaar af te leveren. Depay, Rafael van der Vaart en Abe Lenstra lukt dat zelfs twee keer, zoals blijkt uit bijgaande lijst. Van 1934 tot 2019 was het record in handen van Frank Wels. De buitenspeler van Unitas bediende in het jaar dat 'we' naar Rome gingen onder meer drie maal Beb Bakhuys op maat, waarvan één keer de beroemde duikkopbal tegen België.

Bijzonder in de lijst is de aanwezigheid van Jan Elfring. Deze speler van Alcmaria Victrix gaf in 1927 vijf assists tegen Tsjechoslowakije, een wedstrijd die in 8-1 voor Oranje eindigde. Hij is de enige die ooit in het Nederlands Elftal meer dan drie succesvolle voorzetten in één duel produceerde.