Eindstand Tonny van Leeuwen Trofee

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 10:32

Een verrassing is het niet dat Jay Gorter bovenaan is geëindigd in het klassement om de Tonny van Leeuwen Trofee. De doelman van Go Ahead Eagles stond vrijwel het gehele seizoen bovenaan. Verrassend is wel dat Yvon Mvogo van PSV als beste keeper in de Eredivisie uit de bus komt.

Wat een debuutseizoen in het betaalde voetbal van Jay Gorter: promotie naar de Eredivisie, 23 tegentreffers in 37 wedstrijden en 25 clean sheets, waarmee hij record brak van de naamgever van de trofee. Tonny van Leeuwen hield in 1970/71 in 24 van de 30 duels zijn doel schoon. Sonny Stevens (SC Cambuur) en Nick Olij (NAC Breda) mogen ook terugkijken op een goed jaar, maar het verschil met Gorter is enorm.

Achter de top drie van de Eerste Divisie duikt Yvon Mvogo op als beste van de Eredivisie. Remko Pasveer (Vitesse) en Nick Marsman (Feyenoord) lagen lange tijd op de PSV'er voor, maar Pasveer incasseerde in de laatste fase van de competitie de ene goal na de andere en Nick Marsman moest zijn plaats onder de lat afstaan toen Justin Bijlow weer blessurevrij was. Marsman haalde zo niet het minimum van twee derde van het totaal aantal wedstrijden om in het eindklassement te worden opgenomen.

De eindstand is als volgt: