Wisselen van trainer, helpt dat?

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 10:32

Zeven van de achttien Eredivisieclubs stelden in de loop van het seizoen 2020/21 een andere trainer aan. Heeft dat geholpen? Bij vier van de zeven wel. Twee clubs gingen er op achteruit. Gemiddeld genomen is het effect licht positief.

Toen Fortuna Sittard in november Kevin Hofland liet gaan, stond de club op de laatste plaats. Sjors Ultee nam zijn plaats in en die wissel was een doorslaand succes: 38 punten uit 26 wedstrijden, een gemiddelde dat vier keer zo groot is dan de score onder Hofland. Fortuna steeg maar liefst zeven plaatsen.

AZ nam het Arne Slot zeer kwalijk dat hij een oriënterend gesprek voerde met Feyenoord en besloot op Sinterklaasdag hem te ontslaan. Pascal Jansen schoof door naar de positie van hoofdtrainer en zie: drie plaatsen winst op de ranglijst en een aanmerkelijk beter puntengemiddelde dan onder Slot.

Met al zijn ervaring slaagde Adrie Koster er niet in om Willem II uit de onderste regionen te houden. In januari greep de clubleiding in. Eerst mocht interimmer Gery Vink proberen om in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax een puntje mee te snoepen, hetgeen nog bijna lukte ook, en daarna trad Zeljko Petrovic aan. Een prima zet: Petrovic haalde 21 punten uit 15 duels en loodste de club uit de gevarenzone.

John van den Brom zocht in november zijn heil in België en dat gaf FC Utrecht de kans om René Hake verantwoordelijk te maken voor het eerste elftal. Dat pakte goed uit. De Utrechters stegen van plaats acht naar zes en Hake bleek een betere puntenpakker dan Van den Brom.

Met een gemiddelde van één punt per wedstrijd kon John Stegeman de beleidsbepalers van PEC Zwolle niet overtuigen. Interimmer Leeroy Echteld zat tegen SC Heerenveen (4-1 winst) op de bank en hij maakte in de laatste tien duels van het seizoen plaats voor Bert Konterman. De wissel bracht niets in Zwolle: de dertiende plaats onder Stegeman kon Konterman niet verbeteren, alleen consolideren.

VVV-Venlo stuurde acht duels voor het einde Hans de Koning de laan uit, in de veronderstelling dat Jos Luhukay het beter zou doen. Een misvatting. Een gelijkspel tegen RKC Waalwijk en zeven nederlagen: dat was het rapport van Luhukay. Onder hem zakte VVV twee plaatsen op de ranglijst, met degradatie tot gevolg.

Ook ADO Den Haag ontkwam niet aan de gang naar de Keuken Kampioen Divisie. Aleksandar Rankovic werd na acht wedstrijden bedankt voor zijn diensten, maar onder Ruud Brood ging het niet beter. Brood pakte gemiddeld iets meer punten, maar omdat de concurrentie een betere eindsprint had, finishte ADO toch als laatste.

Hieronder staat het overzicht van de trainerswissels in 2020/21.