Serie van de eeuw: 34 strafschoppen

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 10:32

Bekend is de strafschoppenserie tussen Jong Oranje en Jong Engeland in de halve finale van het EK Onder 21. Er waren 32 penalty's nodig voordat Nederland met 13-12 de winnaar was. Een nog gekkere strafschoppenreeks vond plaats in 1973, tussen Xerxes en Heracles.

Het was tot en met de 120ste minuut een doodnormale wedstrijd geweest in de eerste ronde van de KNVB Beker. De amateurs van Xerxes hielden op eigen terrein in Rotterdam-Noord stand tegen de semi-profs van Heracles: 1-1 na de reguliere speeltijd, 2-2 na verlenging. Penalty's moesten de beslissing brengen. Wat er vervolgens gebeurde is in de Nederlandse voetbalgeschiedenis onovertroffen. Er ontspon zich een eindeloze serie schoten van elf meter, waarin de hoofdrol was voor Arend Steunenberg, de doelman van de Almeloërs.

Steunenberg stopte bij 3-4 de inzet van Eddy Treurniet en kon zelf de beslissing brengen, maar hij schoot naast. Daarna keerde hij bij 5-5 de trap van Van der Linde en zag de poging van Bobby Snoeck naast gaan. Het ging gelijk op tot 12-12, waarna Hans Westerhof (Heracles) en Xerxes-keeper Hans St. Nicolaas beiden de bal over het doel joegen. Toen was het de beurt weer aan Steunenberg. Hij trapte zelf raak en ranselde de gelijkmakende beurt van Joop Langhorst uit de rechter hoek.

Sneu voor Xerxes, dat had gehoopt om met de nieuwe aanwinst Coen Moulijn (inmiddels 35 jaar) in de tweede ronde tegen Feyenoord te bekeren.