Lewandowski 41: valt wel mee

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 10:32

Robert Lewandowski is met 41 doelpunten het afgelopen seizoen topscorer van de Bundesliga geworden. Een recordaantal, althans voor de Duitse competitie. In andere toonaangevende voetballanden staat het record een stuk scherper.

Pas in de laatste minuut van de laatste wedstrijd tegen Augsburg brak Robert Lewandowski het record van zijn illustere voorganger in de spits van Bayern München, Gerd Müller: het beste jaar van Der Bomber was 1971/72. Hij schoot en kopte toen veertig keer raak. Opmerkelijk is dat Lewandowski door blessures vijf van de 34 wedstrijden moest missen. De Pool kwam uit op een gemiddelde van 1,41 doelpunt per duel.

Met 41 treffers als topscorersrecord staat Duitsland op gelijke hoogte met Oostenrijk en België. In dat laatste land eindigden in 1942/43 Jules Van Craen en Arthur Ceuleers bovenaan het schuttersklassement, nog altijd onovertroffen in België. De laatste die in de Eerste Klasse dichtbij kwam was Erwin Vandenbergh (39 voor Lierse SK), maar zijn doelpuntenexplosie is toch ook alweer 41 jaar geleden.

Als zelfs de fenomenale Lionel Messi (50 doelpunten in 2011/12) hem niet van de troon heeft kunnen stoten, wie kan dan het ongelooflijk aantal 60 goals van William Ralph Dean in 1927/28 overtreffen? 'Dixie' Dean was aan het begin van dat seizoen slechts twintig jaar oud. Everton had hem ontdekt bij Tranmere Rovers en in zijn eerste twee volledige jaren had hij in de First Division, zoals de hoogste klasse in Engeland destijds heette, 53 keer gescoord. Dean had dus al de naam een goalgetter te zijn, maar dat hij vervolgens zo uit z'n slof zou schieten, was niet voorzien. Dean maakte Everton kampioen en zorgde voor meer goals dan al zijn teamgenoten bij elkaar: 60 om 42. Vijf doelpunten thuis tegen Manchester United en vier uit bij Burnley: dat waren zijn  grootste uitschieters. Daarnaast 5 x drie, 14 x twee en acht duels met één treffer. In tien ontmoetingen lukte het hem niet om raak te schieten.

Een seizoen later nam de productie van Dean weer menselijke vormen aan: 26 doelpunten in 29 wedstrijden. In totaal was hij goed voor 379 goals in het Engelse betaalde voetbal voor Tranmere Rovers, Everton en Notts County, waarmee bewezen is dat hij zeker geen eendagsvlieg was.

Met de wondermidvoor is het tragisch afgelopen. In 1976 moest zijn veel geroemde rechterbeen worden afgezet als gevolg van trombose. Vier jaar later bezweek Dean aan een hartaanval, 73 jaar oud.

Hieronder staan de recordhouders van de landen in de top 10 van de huidige coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Alleen het hoogste niveau is in beschouwing genomen, met ingang van de invoering van één divisie. Dat betekent dat Coen Dillen namens Nederland in deze lijst staat en niet Abe Lenstra die in 1946/47 de meeste competitiedoelpunten in één seizoen liet noteren (45 voor Heerenveen: 30 in de regio Noord en 15 in de kampioenscompetitie).