Acht topscorers van bekertoernooi

Gepubliceerd op 3 mei 2021 om 17:58

We lazen her en der dat het toernooi om de KNVB Beker het afgelopen seizoen drie amateurs met vier doelpunten als topscorer heeft opgeleverd: Guytano dos Santos (SteDoCo), Mike Reuvers (Staphorst) en Niels Springer (OFC). Dat ligt toch iets anders.

De bovenstaande spelers maakten weliswaar de meeste doelpunten, maar waren alleen productief in de voorronden. Jammer voor deze goalgetters, maar het is gebruikelijk om alleen de treffers in het hoofdtoernooi mee te tellen. Dat levert een geheel andere lijst op: acht spelers eindigden bovenaan met drie goals en mogen zich (gedeeld) topscorer van het bekerseizoen 2020/21 noemen. Het gaat om Jafar Arias en Giorgos Giakoumakis van VVV-Venlo, Zian Flemming (Fortuna Sittard), Benjamin Nygren (SC Heerenveen), Elias Mar Omarsson (Excelsior), Lois Openda (Vitesse) en het Ajax-duo Zakaria Labyad en Dusan Tadic. Een achttal topscorers, dat was voor het laatst het geval in het seizoen 1993/94.

Zoemen we in op het aantal speelminuten dan blijkt dat Flemming de minste tijd nodig had om drie keer succesvol te zijn, slechts 152 minuten, verdeeld over twee wedstrijden:

152  Zian Flemming

163  Benjamin Nygren

169  Zakaria Labyad

217  Jafar Arias

284 Giorgos Giakoumakis

356  Dusan Tadic

369 Lois Openda

390  Elias Mar Omarsson

 

Vorig jaar moest de schutterstitel ook al worden verdeeld, destijds waren Steven Berghuis (Feyenoord), Samy Bourard (FC Eindhoven) en Mike Ndayishimiye (Willem II) met vier doelpunten het schotvaardigst. Voor Berghuis betekende dat een dubbelslag: hij werd zowel topscorer van de Eredivisie (gedeeld met Cyriel Dessers van Heracles Almelo) als van het bekertoernooi. Die prestatie herhaalt Giakoumakis zeer waarschijnlijk, aangenomen dat hij in de competitie niet meer wordt achterhaald.

Berghuis en Giakoumakis staan in een bijzonder rijtje topscorers met de dubbel: Bas Dost, Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar, Marco van Basten, Romario, Willy van der Kuijlen, Ruud Geels en Johan Cruijff. Die laatste zelfs twee keer. Ad van der Wiel komt de eer toe als enige in één seizoen zich te kronen als beste schutter van de Eerste Divisie en het bekertoernooi. 1987/88 was het gouden seizoen van de RKC-spits. Ook bijzonder: Piet Buis (Alkmaar '54, 1962/63) en de eerder dit jaar overleden Rikkert La Crois (Veendam, 1966/67) werden in één jaar topscorer van de Tweede Divisie en de KNVB Beker.

 

Wil je meer van dit soort berichten lezen? Meld je hier aan voor mijn gratis maandelijkse Nieuwsbrief!