Van der Kuijlen's meest aansprekende record

Gepubliceerd op 24 april 2021 om 17:21

In de terugblikken op het leven van Willy van de Kuijlen, die op 19 april jl. overleed, kwam uiteraard zijn fabelachtige traptechniek uitgebreid ter sprake, net als zijn band met PSV, zijn moeizame relatie met Oranje, zijn bescheiden karakter en zijn vele records: meeste doelpunten voor PSV, topscorer aller tijden van de KNVB Beker, meeste wedstrijden in de Eredivisie van alle veldspelers, meeste doelpunten in de Europa Cup voor Nederlandse clubs. En uiteraard dat ene record waardoor Van der Kuijlen tot in lengte van jaren herinnerd zal blijven: topscorer aller tijden van de Eredivisie.

Op de dag af 46 jaar voor zijn overlijden, op zaterdag 19 april 1975, maakte de topschutter van PSV in de laatste minuut tegen FC Twente zijn 206e doelpunt in de Eredivisie. Drie weken eerder, op 29 maart, had Van der Kuijlen tegen Roda JC met treffer nummer 205 Tonny van der Linden geëvenaard. De schutter van DOS was de eerste speler die in de Eredivisie de magische grens van 200 doelpunten passeerde. Dat lukte na hem behalve Van der Kuijlen (311) ook nog Ruud Geels (265), Johan Cruijff (215) en Kees Kist (212). Van der Linden nam op 12 januari 1964 de titel 'topscorer aller tijden van de Eredivisie' over van Cor van der Gijp. Die dag maakte de DOS-aanvaller zijn 161ste treffer en passeerde hij de Feyenoorder wiens teller op 160 bleef steken. Van der Linden heeft dus ruim elf jaar mogen genieten van de eerste plaats op de moeder aller topscorerslijsten.

Het ziet er niet naar uit dat Van der Kuijlen zijn meest aansprekende record ooit kwijt raakt. Dat een goalgetter van zijn kaliber ervoor koos om de Eredivisie trouw te blijven en een buitenlands avontuur aan zich voorbij te laten gaan, was niet alleen bijzonder in de jaren zestig en zeventig, maar is in het voetballandschap van nu zelfs ondenkbaar. Van de huidige spelers in de Eredivisie zijn de hoogst genoteerden Dusan Tadic (95), Bryan Linssen (ook 95) en Steven Berghuis (91).

Ruud Geels is de enige Nederlander die in zijn loopbaan meer competitiedoelpunten op het hoogste niveau dan Van der Kuijlen heeft gemaakt (318 om 311), maar daarvan waren er 53 in de Belgische Eerste Klasse, voor Anderlecht en Club Brugge.

De topscorerslijst aller tijden van de Eredivisie op 19 april 1975:

206 Van der Kuijlen (PSV)

205 Van der Linden (DOS)

196 Henk Groot (Ajax/Feijenoord)

190 Johan Cruijff (Ajax)

176 Sjaak Swart (Ajax)

160 Cor van der Gijp (Feijenoord)

146 Piet Keizer (Ajax)

137 Charley Bosveld (SC Enschede/Sparta)

134 Willy Brokamp (MVV/Ajax)

133 Piet Kruiver (PSV/Feyenoord/DWS)

Wil je meer van dit soort berichten lezen? Meld je hier aan voor mijn gratis maandelijkse Nieuwsbrief!