Feilloos debuutjaar van Jay Gorter

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:06

Is er een beter debuutseizoen denkbaar dan dat van Jay Gorter? De doelman van Go Ahead Eagles maakte in augustus zijn entree in het betaalde voetbal en nu, negen maanden later, is hij verreweg de minst gepasseerde profkeeper van dit seizoen. Hij leidt dan ook de strijd om de Tonny van Leeuwen Trofee met een enorme voorsprong op zijn collega's.

Ook de afgelopen maand ging het weer goed met Gorter. In vijf wedstrijden hield hij drie keer zijn doel schoon; twee keer moest hij één tegentreffer toestaan. In 35 wedstrijden incasseerde hij tot nu toe 22 goals, hetgeen er op neer komt dat hij in de Eerste Divisie eens per 2 uur en 23 minuten is gepasseerd. Hij brak op 23 april tegen Jong FC Utrecht bovendien het record clean sheets door voor de 24ste keer de nul te houden. Dat was in handen van Tonny van Leeuwen die in het seizoen 1970/71 in 23 van de 30 duels geen treffer tegen kreeg. In de laatste elf wedstrijden slaagde alleen de 17-jarige Eric van de Wassenberg van Helmond Sport er in om de GVAV-keeper te verschalken. Het zou de laatste tegentreffer van zijn leven zijn, want een maand later kwam Van Leeuwen om het leven bij een auto-ongeluk.

In de Eredivisie is Remko Pasveer van Vitesse dit seizoen de doelverdediger met de beste cijfers. Hij moet eens per 96 minuten een doelpunt toestaan. Nick Marsman van Feyenoord heeft een nog beter gemiddelde, maar voldoet niet aan het criterium dat een speler ten minste twee derde van de wedstrijden van zijn club moet hebben meegespeeld om voor een plaats in het klassement in aanmerking te komen.