ADO Den Haag: 62 spelers in anderhalf jaar

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 11:21

Sinds het begin van het corona-seizoen 2019/2020 heeft ADO Den Haag maar liefst 62 spelers ingezet in 50 competitiewedstrijden. Een grotere duiventil bestaat er in de Eredivisie niet. Ook PSV (48 spelers) en FC Emmen (46) waren het afgelopen anderhalf jaar grootverbruikers.

Bijna zes complete elftallen zette ADO Den Haag in sinds de club op 4 augustus 2019 thuis aantrad tegen FC Utrecht voor de openingswedstrijd van het seizoen 2019/2020. Het resultaat in 50 Eredivisie-duels: 6 overwinningen, 16 keer een gelijkspel en 28 nederlagen, doelcijfers 45 voor, 104 tegen. En in beide seizoenen dezelfde positie op de ranglijst: zeventiende, met de Keuken Kampioen Divisie als reëler toekomstperspectief dan verlenging van een verblijf op het hoogste niveau.

In die 50 wedstrijden hadden vijf trainers de leiding: Alfons Groenendijk, interimmer Dirk Heesen en Alan Pardew stonden vorig jaar voor de groep. Dit seizoen begon onder leiding van Aleksandar Rankovic, die in november werd afgelost door Ruud Brood.

In deze voetbaljaargang zette ADO Den Haag tot en met afgelopen weekend 34 spelers in, evenveel als vorig seizoen. Slechts zes van hen kwamen in beide jaren in actie: Pinas, Goossens, Koopmans, Kramer, Ould-Chikh en Van Ewijk.

ADO Den Haag is het meest extreem in haar spelersbeleid, maar ook bij PSV (48), FC Emmen (46), FC Twente (45) Fortuna Sittard (ook 45) en RKC Waalwijk (44) is het verloop in anderhalf jaar tijd enorm. Bij hen vergeleken is AZ een baken van stabiliteit met 30 ingezette spelers, van wie 18 in beide seizoenen in actie kwamen. Alleen Ajax deed het in dat opzicht beter (19).

Het aantal spelers dat dit seizoen zijn opwachting maakt in de Eredivisie is groter dan ooit tevoren. Gemiddeld deden de clubs een beroep op bijna 28 spelers. Oussama Idrissi van Ajax was op zondag 21 februari de 500ste, Piet Velthuizen was afgelopen zondag nummer 501, al duurde zijn optreden onder de lat van Fortuna Sittard slechts 23 minuten.

Nooit eerder was kwamen zoveel profs tot speelminuten in één seizoen. De jaargang 2020/2021 telt nog tien speelronden.

Hieronder alle cijfers op een rij.

Wil je meer van dit soort berichten lezen? Meld je hier aan voor mijn gratis maandelijkse Nieuwsbrief!