Paul van der Meeren, de oudste keeper ooit

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 16:10

Toen Maarten Stekelenburg na de schorsing van André Onana werd gepromoveerd tot eerste doelman van Ajax, viel in de media de naam van Jan Jongbloed veelvuldig: de oudste speler die ooit in de Eredivisie heeft gespeeld. Niet dat 38-jarige Stekelenburg binnenkort Jongbloed van de troon stoot - dan moet hij nog zeker zes jaar doorgaan - maar het was mooi dat de tweevoudige WK-finalist weer eens werd genoemd. Jongbloed zou de oudste speler in de historie van het betaalde voetbal zijn, als niet bij toeval Paul van der Meeren op z'n 47ste onder de lat van Telstar belandde.

In de eerste weken van het seizoen 1991/92 kampt Telstar met groot keepersprobleem. Max de Jong en Jan Nederburgh zijn al geblesseerd, als ook Michel Groenendaal zich met een gebroken vingerbij trainer Niels Overweg afmeldt. Blijft over: Arnold Nijkamp. Het is de bedoeling dat hij zaterdag 7 september tegen RBC het doel van Telstar verdedigt, al heeft hij in de aanloop naar de wedstrijd last van een voorhoofdsholte-ontsteking. Niettemin begint Nijkamp aan de warming-up, daarbij geholpen door Van der Meeren, die niet alleen als keeperstrainer fungeert, maar de avond ervoor in allerijl per fax bij de KNVB ook als lid van Telstar is aangemeld, zodat hij als reserve op het wedstrijdformulier kan staan.

Als na de warming-up de clubarts Arnold Nijkamp verbiedt om te spelen, heeft trainer Overweg geen keus. En Van der Meeren evenmin: hij moet er in.  Op de kop af is hij 47 jaar en 72 dagen oud, en terug in het betaalde voetbal. Vijf jaar is het geleden dat hij voor het laatst een wedstrijd heeft gekeept, met de reserves van Telstar. Wat onwennig en stram in het begin, maar gaandeweg weer als vanouds leiding gevend aan zijn defensie, slaat Van der Meeren zich door zijn rentree heen. "Mijn sprongkracht en balgevoel waren nog redelijk. Ik doe alles nog zonder bril!', grapt de doelman na afloop. Hij krijgt er vier om de oren, waarvan drie in een tijdsbestek van zes minuten, maar  niemand die het hem kwalijk neemt.

Overweg behoeft slechts eenmalig een beroep te doen op de nu 76-jarige Van der Meeren. Een week later tegen Emmen staat de herstelde Nijkamp weer tussen de palen.

De oudste spelers in het betaalde voetbal zijn allemaal keepers. Dit is de top 5:

47 jaar - 72 dagen  Paul van der Meeren               

44 jaar - 286 dagen  Jan Jongbloed                        

44 jaar - 34 dagen  Raimond van der Gouw                 

44 jaar - 1 dag  Frans de Munck

43 jaar - 215 dagen  Pim Doesburg