Ronald Koeman: het complete overzicht

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 11:37

Ronald Koeman was van 1980 tot 1997 een van de toonaangevende spelers in het Nederlandse voetbal. Hij speelde 762 wedstrijden als prof. We hebben ze allemaal op een rij gezet, met zijn doelpunten, assists en strafschoppen.

Zeventien seizoenen duurde Koemans loopbaan als professional: van 21 september 1980 als zeventienjarig toptalent bij FC Groningen tot 1 juni 1997 als 34-jarige routinier bij Feyenoord.  In het hieronder te downloaden Excel-document staan alle 762 duels in chronologische volgorde. Koeman was 254 keer trefzeker, waarvan 115 maal vanaf de strafschopstip. Die enorme productie leverde hem rond de eeuwwisseling de eretitel 'meest scorende verdediger aller tijden' op van de International Federation of Football History and Statistics. Sindsdien is nog niemand in de buurt gekomen van de aantallen die Koeman liet aantekenen.

Hij nam in zijn carrière welgeteld 136 penalty's in officiële wedstrijden, 130 daarvan in de reguliere speeltijd, zes in strafschoppenseries als een beslissing moest worden geforceerd. Van die 136 trappen van elf meter belandden 121 tegen het net, in de shoot-outs miste Koeman zelfs geen enkele keer.

Met zijn fenomenale traptechniek scoorde Koeman 41 keer uit een vrije trap. De belangrijkste was natuurlijk de winnende uithaal tegen Sampdoria op Wembley in 1992 die Barcelona de Europa Cup voor Landskampioenen opleverde.

Uitzonderlijk zijn ook de 'broer-op-broer-assists' van de Koemannen. In het seizoen speelden ze samen bij FC Groningen, waarin Ronald drie keer Erwin succesvol lanceerde, terwijl Erwin op zijn beurt twee keer Ronald in staat stelde om te scoren.

Ronald Koeman leverde 114 keer een assists voor een medespeler. De eerste viel al elf minuten na zijn debuut toen hij Peter Houtman bediende. In zijn gehele loopbaan was Koeman 368 keer betrokken bij een doelpunt van zijn team, waarvan 41 keer in het recordseizoen 1987/88 bij PSV: 29 goals, 12 assists.

Hieronder is het Excel-bestand met alle wedstrijden van Ronald Koeman te downloaden. Gebruik ervan is vrij, mits met bronvermelding.

Ronald Koeman totaaloverzicht Golden Goals Media
Excel – 117,3 KB 136 downloads
Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.