Van Hanegem: het complete overzicht

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 11:19

Twintig jaar en acht maanden duurde de loopbaan van Willem van Hanegem als profvoetballer. Hij speelde daarin 790 officiële wedstrijden. Voor het eerst staan ze in chronologische volgorde met al zijn doelpunten, assists  en andere opmerkelijkheden.

In de wedstrijd na zijn debuut op 26 augustus 1962 stuitte Van Hanegem op een andere legende uit de Nederlandse voetbalhistorie: Abe Lenstra. De Fries, destijds speler van Enschedese Boys en bezig aan het laatste seizoen van zijn voetballeven, zal zich moeilijk hebben kunnen voorstellen dat bij Velox een achttienjarige jongen rondliep die de Europa Cup I zou winnen en die in de volgende decennia een van de bepalende figuren van het vaderlandse voetbal zou worden.

In de week dat Van Hanegem zijn entree als profvoetballer in de Eerste Divisie maakte, werd Ruud Gullit geboren. Met hem als ploeggenoot sloot De Kromme op 14 mei 1983 zijn loopbaan af: 790 wedstrijden, 219 doelpunten en 158 assists. En één tegentreffer als keeper, bij Xerxes/DHC! Toen Eddy Treijtel op 23 april 1967 tegen DOS een kwartier voor tijd uit het veld werd gestuurd, nam Van Hanegem plaats onder de lat. In die vijftien minuten moest hij alleen aan Jan van Renswouw een treffer toestaan. Diens schot was onhoudbaar voor de gelegenheidsdoelman.

In de onderstaande download staan alle wedstrijden van Van Hanegem bij Velox, Xerxes, Xerxes/DHC, Feyenoord, AZ '67, Chicago Sting, FC Utrecht en het Nederlands Elftal.

Willem van Hanegem totaaloverzicht
Excel – 121,4 KB 129 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.