Dumfries met drie assists in bijzonder rijtje

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 12:10

Denzel Dumfries leverde donderdagavond tegen Griekenland een bijzondere prestatie: drie assists op rij. Dat was al bijna zes jaar in Oranje niet meer voorgekomen.

Dumfries stelde achtereenvolgens Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst in staat om te scoren. Hij deed dat bovendien in één helft: een loepzuivere hattrick dus. Met dat drietal geslaagde voorzetten nestelt Dumfries zich in een mooie rijtje van Oranje-aangevers (zie het lijstje hieronder).

Steven Berghuis was tot de confrontatie met de Grieken op 14 november 2017 de laatste met drie assists. Dumfries is pas de tweede verdediger die een dergelijke uitspatting is gelukt, na Ronald Koeman in 1993 tegen San Marino. Een speciale vermelding verdient ook Rob Rensenbrink. Hij presteerde het om tijdens een WK-eindronde drie assists af te leveren. Oostenrijk werd het slachtoffer van zijn dadendrang.

Voor 1960 is het zeven keer voorgekomen dat een speler van het Nederlands Elftal ten  minste drie keer een pas gaf waaruit een medespeler scoorde. Frank Wels slaagde daar maar liefst drie keer in. Het record van meeste assists in één interland staat op naam van Jan Elfring: vijf in 1927 tegen Tsjechoslowakije.