Debutant en aanvoerder: zeldzame combi

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 15:34

Josip Sutalo debuteerde afgelopen zondag bij Ajax. Op zich niets bijzonders. Maar dat hij van coach Maurice Steijn tegen Fortuna Sittard meteen ook de aanvoerdersband mocht dragen, was wel uitzonderlijk. Een debutant als aanvoerder: daar zijn maar weinig voorbeelden van bekend.

Verslaggever Rypke Bakker van NU.nl signaleerde de ongebruikelijk combinatie en plaatste een bericht op X, voorheen Twitter. Rypke - erkend kenner van voetbalfeiten, bij voorkeur van het obscure soort - voegde daar John de Wolf aan toe. Die maakte in 1994 de overstap van Feyenoord naar Wolverhampton Wanderers en werd terstond gebombardeerd tot captain. 

Het Nederlands Elftal kent in zijn geschiedenis sinds 1905 vijf keer zo'n debutant/aanvoerder. De eerste keer was uiteraard onvermijdelijk, want op 30 april 1905 waren alle elf spelers in de eerste officiële interland nog maagdelijk. Dolf Kessler leidde de ploeg. In de jaren daarna was die eer ook weggelegd voor Kees Bekker, John Heijning, Miel Mundt en Hans Tetzner. Laatstgenoemde deed dat bijna honderd jaar geleden, op 25 november 1923.

Ook in de eerste landenwedstrijd na de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog, toe het interlandvoetbal lange tijd had stil gelegen, was er wel een aanvoerder die al eerder voor Oranje uitkwam. Dat gold ook voor het vriendschappelijke duel met Oekraïne in augustus 2010, toen Bert van Marwijk na het WK in Zuid-Afrika een wagonlading nieuwelingen de kans gaf om zich te bewijzen. De band zat echter die dag om de arm van Ron Vlaar, een van de weinigen met ervaring.