Justin Bijlow doelman van het jaar

Gepubliceerd op 29 mei 2023 om 20:26

De strijd om de Tonny van Leeuwen Trofee 2022/23 is gewonnen door Justin Bijlow. De doelman van Feyenoord bleef Lars Unnerstall van FC Twente nipt voor.

Bijlow speelde het afgelopen seizoen 2.250 minuten in de Eredivisie en incasseerde negentien doelpunten. Omgerekend betekent dat dat hij per 118,4 minuten een tegentreffer moest incasseren: de beste score van alle 82 keepers die in het betaalde voetbal in actie kwamen. Lars Unnerstall kwam met 110,0 minuten per tegendoelpunt net tekort voor de eerste plaats. Jasper Schendelaar van PEC Zwolle (87,9 minuten) werd derde in het totaalklassement, maar mag zich wel de beste van de Keuken Kampioen Divisie noemen.

Unnerstall is de keeper die het vaakst de nul kon houden: zestien keer. Michael Brouwer van Heracles Almelo kwam tot datzelfde aantal, maar had daar vijf duels meer voor nodig.

In het onderstaande klassement zijn alleen keepers opgenomen die ten minste twee derde van de speelminuten van hun club hebben gemaakt. Jasper Schendelaar stapte vijftien keer met een clean sheet van het veld, Nick Olij van Sparta Rotterdam en Nordin Bakker van Almere City elk veertien keer, waarbij aangetekend dat Olij daarvoor slechts  32 wedstrijden nodig had, Schendelaar 37 en Bakker 36.

De meest beklagenswaardige doelman van het afgelopen seizoen is zonder twijfel Konrad Sikking van FC Den Bosch. Deze stand-in voor Wouter van der Steen kwam slechts 182 minuten in actie, verdeeld over drie wedstrijden, en werd daarin liefst zeventien keer gepasseerd, oftewel: elke 10,7 minuten moest Sikking de gang naar het net maken. Hij stond onder de lat toen op 3 maart PEC Zwolle met 13-0 de Bosschenaren vernederde.

In absolute zin incasseerden Stijn van Gassel (Excelsior) en Filip Stankovic (FC Volendam) de meeste tegendoelpunten: 71 stuks, waarbij Van Gassel één duel meer speelde dan zijn Volendamse collega (34 om 33). Thijs Jansen van TOP Oss staat in deze ranking op de derde plaats met 70 tegengoals. Van Gassel komt wel de eer toe de meeste saves te hebben verricht: 170 keer redde hij zijn ploeg.

Vier doelverdedigers kwamen wel in actie maar bleven onpasseerbaar: Mees Bakker (De Graafschap), Przemyslaw Tyton (FC Twente) en Barry Lauwers (FC Volendam). Dit trio deed negentig minuten mee. De vierde die niet te verslaan bleek, was Jan Bekkema van SC Heerenveen, die op de laatste speeldag in blessuretijd Andries Noppert verving.