RKC Waalwijk heeft beste rendement

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 19:53

RKC Waalwijk was het afgelopen seizoen de meest economische ploeg. De Brabanders betaalden per punt iets meer dan twee ton en bleven daarmee Sparta Rotterdam, dat de punten ook zeer goedkoop inkocht, net voor.

Als we het aantal behaalde punten afzetten tegen de begroting ontstaat de onderstaande lijst. Om 41 punten te halen had RKC Waalwijk aan een begroting van 8,4 miljoen euro voldoende, oftewel de luttele investering van ruim twee ton per punt. Sparta kostte een plaats in de playoffs niet meer dan € 220.339 per punt en Excelsior overleefde het eerste jaar na promotie met zuinigheid: € 234.375 per punt.

Traditioneel vinden we de top drie met hun dure huishoudingen aan de onderkant van dit financiële klassement. Voor minder dan een miljoen euro per punt doet Feyenoord het ook in deze ranking prima. Ajax haalde met de hoogste begroting relatief weinig rendement, hetgeen resulteerde in het forse bedrag van 2,3 miljoen euro per punt. Het sportieve rampjaar van FC Groningen was ook een financieel debacle. Voor elk puntje dat de noorderlingen mochten bijschrijven moest bijna 1,4 miljoen euro worden afgetikt. Dat is zeven keer zo veel als RKC Waalwijk.