Van Hanegem bij Feyenoord: het complete overzicht

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 15:06

Tien seizoenen speelde Willem van Hanegem bij Feyenoord en daarin kwam hij tot 371 officiële wedstrijden. Deze website heeft al die duels op een rij gezet.

Van Hanegem debuteert op 8 juni 1968 voor Feyenoord tegen Standard Luik. Het betreft een duel aan het einde van het seizoen 1967/68 in het kader van de Intertoto. Twee weken eerder heeft hij afscheid genomen van Xerxes/DHC met een wedstrijd tegen DOS. Dat tumultueuze treffen is in de 88ste minuut gestaakt omdat een supporter met Van Hanegem op de vuist gaat. Twee dagen later wordt het restant uitgespeeld.

Dat duel met de Utrechters is nummer 188 in zijn profloopbaan. De inmiddels 24-jarige middenvelder heeft er net een produktief jaar op zitten voor de Rotterdams-Delftse fusieclub. Liefst 26 keer is het raak in de Eredivisie, alleen al in de laatste vijf duels scoort hij keer. Op de topscorerslijst moet hij zijn nieuwe ploeggenoot Ove Kindvall (28 treffers) laten voorgaan, maar houdt hij Johan Cruijff (25) achter zich.

Zo produktief als bij Xerxes/DHC wordt Van Hanegem nooit meer. Zijn positie in het veld verandert en leent zich minder voor het goalgetterswerk, dat is voor behouden aan Kindvall. En hij stopt bovendien met het nemen van strafschoppen. Nog één keer probeert hij het van elf meter: in zijn tweede wedstrijd voor Feyenoord, op 15 juni 1968, en hij mist. Het is de derde misser op rij, want de twee voorgaande pogingen bij Xerxes/DHC leverden ook al geen doelpunt op.

In 371 officiële duels voor Feyenoord scoort De Kromme 109 keer en levert hij 90 assists af. Met zijn aandeel in 199 treffers behoort hij in aanvallend opzicht tot de vier meest waardevolle spelers uit de clubhistorie. Alleen Coen Moulijn (345), Cor van der Gijp (259) en Henk Schouten (210) dragen in de profperiode aan meer goals bij.

Het volledige overzicht met alle wedstrijden, doelpunten en assists van Willem van Hanegem in dienst van Feyenoord is hieronder te downloaden.

Willem van Hanegem Feyenoord
Excel – 58,5 KB 190 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.