Opmerkelijke ruststanden

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 16:42

PEC Zwolle leidde op 3 maart 2023 na de eerste helft met 7-0 tegen FC Den Bosch. Een zeer zeldzame ruststand. De eindstand was ook al bijzonder: 13-0, een evenaring van de hoogste uitslag in het betaalde voetbal. In 2020 versloeg Ajax VVV-Venlo met diezelfde cijfers, waarbij de meeste goals in de tweede helft vielen.

Het was een losse opmerking van Toine van Peperstraten in het onvolprezen schakelprogramma dat ESPN op vrijdagavond de tv-kijker voorschotelt: 'Volgens Opta is het nog nooit voorgekomen dat in Nederland een team met zeven doelpunten verschil de rust ingaat. Opta houdt deze gegevens bij sinds 2008.'

Het statistiekenbureau zag kennelijk geen kans om de periode voor 2008 aan een snelle inspectie te onderwerpen, want dan had het zonder veel moeite het onderstaande lijstje kunnen produceren. Dat is mogelijk niet compleet, want gestructureerd worden ruststanden sinds het begin van het betaalde voetbal niet vastgelegd; daarin heeft Opta gelijk.

Opmerkelijk is dat PEC Zwolle zelf als eens tot 7-0 na 45 minuten kon komen. Destijds was de tegenstander Drachten, in het kader van het toernooi om de KNVB Beker. Ook toen was de score aan het einde 13-0. Voor zover bekend is er één eredivisiewedstrijd met een 7-0 stand halverwege: Sparta thuis tegen DS '79. Na rust spaarden de Spartanen het elftal uit Dordrecht, want 45 speelminuten later was het 'slechts' 8-1.

Voor extreme cijfers bij rust zorgde ook FC Groningen tegen DVS '33: 9-0. Binnen een half uur was het al 8-0. Een dergelijke explosie aan doelpunten was ook te zien bij Feyenoord-De Volewijckers, op 2 april 1956. Bij afwezigheid van de geblesseerde goalgetter Cor van der Gijp mocht Henk Schouten de spitspositie in nemen. Het resultaat: 7-0 na 33 minuten, met twee keer een loepzuivere hattrick van Schouten, die ook na rust nog drie keer scoorde.