Alle assists van Coen Moulijn

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 16:53

De vorig jaar overleden Cor van der Gijp heeft er nooit een geheim van gemaakt: zonder de voorzetten van Coen Moulijn zou hij nooit tot 177 doelpunten in het eerste van Feyenoord zijn gekomen. De dribbelaar op de linkerflank speelde in zijn loopbaan 674 officiële wedstrijden. Voor het eerst is onderzoek gedaan naar het aantal assists van Moulijn. Een duizelingwekkend aantal.

Het zijn welgeteld 268 voorzetten die een doelpunt hebben opgeleverd: 9 voor Xerxes, 13 voor het Nederlands Elftal en 246 voor Feyenoord. Van slechts twee Nederlanders is bekend dat zijn vaker succesvol waren in het voorbereidende werk: Johan Cruijff (358 assists) en Abe Lenstra (290).

Twee keer lukte het Moulijn om in één duel vijf goals om een presenteerblaadje aan te bieden: op 20 september 1959 tegen Blauw-Wit (uitslag 7-2) en op 28 augustus 1960 tegen Ajax (9-5). Tijdens die laatste wedstrijd scoorde de vleugelflitser ook nog uit een indraaiende hoekschop zodat zijn aandeel in de score op zes uitkwam. Al in het eerste kwartier bediende hij Henk Schouten, Rinus Bennaars en Cor van der Gijp op maat.

De loopbaan van het Feyenoord-icoon duurde negentien seizoenen. In vijf daarvan bereikte hij het totaal van twintig assists. Voor het laatst was dat in het glansrijke jaar 1969/70, toen Moulijn de dertig al ruim was gepasseerd. Zijn meeste produktieve jaargang was 1960/61 met 43 keer een aandeel in de stand: twintig doelpunten en 23 assists.

Hieronder is het Excel-bestand met gehele overzicht van alle wedstrijden te downloaden.

Coen Moulijn Wedstrijdoverzicht Golden Goals Media
Excel – 96,7 KB 247 downloads

Mis niets! Meld je hier aan voor de gratis Nieuwsbrief:

https://www.goldengoals.nl/nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.