Van der Gijp topscorer dankzij Moulijn

Gepubliceerd op 15 november 2022 om 17:39

Op 12 november overleed op 91-jarige leeftijd Cor van der Gijp, Feyenoords topscorer aller tijden. Puristen zullen opmerken dat Kees Pijl (ten minste 229 doelpunten) en Jaap Barendregt (199 goals) vaker doel troffen dan Van der Gijp, maar dat was in de amateurperiode. In het proftijdperk is hij onovertroffen, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

De in de necrologieën vaak aangehaalde 176 doelpunten betreffen alleen de competitie. Maar we zouden de midvoor tekort doen als we ook niet de treffers in andere officiële clubwedstrijden zouden meetellen. Dat zijn er opgeteld 26: in verhouding tot de competitie niet erg veel in negen seizoenen Feyenoord 1.

Na Van der Gijp volgen Henk Schouten (154) en Ove Kindvall (151) op respectabele afstand. De Feyenoorder met de meeste doelpunten in deze eeuw is veruit Dirk Kuijt (121). De top 10 aller tijden is hieronder te vinden. Wijzigingen in deze lijst zijn de komende jaren niet te verwachten. 

Het zal geen verrassing zijn dat Coen Moulijn van de 176 competitiegoals het meest frequent Van der Gijp op maat bediende. Dat gebeurde 42 keer, waarvan alleen al tien keer in het meest succesvolle seizoen 1959/60. Henk Schouten (17) en Kees Rijvers (12) zijn na de dribbelkoning op de linkerflank de aangevers van wie Van der Gijp het meest profiteerde.