Gakpo +1 op de Schaal van Kristensen

Gepubliceerd op 13 november 2022 om 20:26

Cody Gakpo is bezig aan een indrukwekkend seizoen. Dat blijkt niet alleen uit zijn koppositie op de topscorerslijst in de Eredivisie, maar ook uit het aantal doelpunten dat hij heeft voorbereid. Dat zijn er inmiddels twaalf. Met dat aantal ligt hij voor op het schema van Jörgen Kristensen, die in 1973/74 het recordaantal van 21 assists afleverde.

Bij de goalgetters kennen we de Coen Dillen-index. Die wordt gebruikt als een aanvaller zo buitensporig vaak scoort, dat het record (43 doelpunten in 1956/57) van het PSV-kanon dreigt te sneuvelen. Tot nu toe is nog niemand daarin geslaagd. De fabuleuze productie uit de oertijd van het betaalde voetbal staat nog steeds recht overeind. Minder bekend is het Eredivisie-record dat Jörgen Kristensen op zijn naam heeft staan: 21 assists in één seizoen. Coen Moulijn, Johan Cruijff (in zijn Feyenoord-jaar) en Gerald Vanenburg reikten allen al eens tot twintig geslaagde voorzetten, evenals Luciano Narsingh die in 2011/12 namens SC Heerenveen voorlopig als laatste tot dat aantal kon komen.

De Deense vleugelflitser uit de jaren zeventig is dus de maat der dingen, als het gaat om assists. Uit de onderstaande grafiek is af te leiden dat Cody Gakpo na veertien speeldagen +1 scoort op de Schaal van Kristensen. De PSV'er staat op twaalf, vergelijkenderwijs één meer dan de recordhouder na evenveel wedstrijden. Een transfer naar een buitenlandse club halverwege het seizoen kan de recordjacht afbreken, maar voorlopig is de Eindhovenaar als schaduwschutter knap op weg naar een historische prestatie.