Pasveer niet de oudste WK-ganger

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 12:18

Remko Pasveer mag dan stokoud zijn, maar als hij in Qatar aan spelen toekomt is hij nog lang niet de oudste speler die ooit op een WK-eindronde in actie kwam. Dat blijft voorlopig Essam el Hadary, in elk geval tot 2026.

De Egyptische keeper was in eigen land al afgeschreven maar mocht toch mee naar het WK in Rusland. Op 25 juni 2018 verdedigde hij het doel tegen Saudi-Arabië, 45 jaar en 161 dagen na zijn geboorte; dat maakt hem de oudste WK-speler aller tijden. Die eretitel was in handen van de Colombiaan Faryd Mondragon, die welgeteld vier jaar en één dag van zijn record kon genieten. Mondragon was net 43 jaar toen hij in 2014 Roger Milla (42) onttroonde. De aanvaller uit Kameroen blijft wel de oudste veldspeler in de geschiedenis van het wereldkampioenschap.

Tijdens de komende editie zal in de top zes van de onderstaande ranglijst geen verandering komen. Alfredo Talavera van Mexico is de senior van de 831 spelers die de 32 landen voor Qatar hebben aangemeld. Hij is op 18 september veertig jaar geworden. Atiba Hutchinson van Canada viert op 8 februari volgend jaar zijn veertigste verjaardag. Ook Pepe (Portugal), Eiji Kawashima (Japan) en Dani Alves (Brazilië) maken in 2023 de vier decennia vol, evenals Remko Pasveer. Verkiest Louis van Gaal hem de komende weken op enig moment boven Justin Bijlow en Andries Noppert, dan is de Ajax-doelman de oudste Nederlander die ooit op een WK binnen de lijnen kwam. Tot nu toe is dat Jan Jongbloed, die in de finale tegen Argentinië in 1978 op de kop af 37 jaar en 212 dagen oud was.

In onderstaande lijst staan de twaalf WK-spelers van 39 jaar en ouder.