Piet Schrijvers in de spits tegen ADO

Gepubliceerd op 5 november 2022 om 17:40

In de necrologieën van Piet Schrijvers naar aanleiding van zijn overlijden op 7 september ging het uiteraard over zijn grote verdiensten als keeper van HVC, DWS, FC Twente, Ajax, PEC Zwolle en Oranje. Onbelicht bleef dat Kees Rijvers hem in 1969 bij FC Twente uit nood in de spits zette.

Het zit Twente in de uitwedstrijd tegen ADO niet mee op die zondagmiddag 10 augustus 1969. Al na drie minuten komt de ploeg op achterstand door een doelpunt van Harald Berg. Tien minuten later verdraait Willem de Vries zijn knie en moet hij zich laten vervangen door Eddy Achterberg. Er is in het snikhete Zuiderpark nog geen half uur gespeeld als ook aanvalsleider Uwe Blotenberg sneuvelt en per brancard van het veld wordt gedragen. Hij houdt aan een botsing met doelman Ton Thie een paar gebroken ribben over. Voor de spits komt geen nieuweling, aangezien coach Rijvers in de veronderstelling verkeert dat de reglementen voorschrijven dat slechts één veldspeler en de keeper vervangen mogen worden. Met een man minder komt FC Twente nog voor rust op 1-1 door een vrije trap van de debuterende Hongaar Antal Nagy.

De tweede helft is negentien minuten aan de gang - de stand is inmiddels 3-1 in Haags voordeel - als Piet Schrijvers aan scheidsrechter Ad Boogaerts laat weten dat hij de aanval gaat versterken. Hij trekt het shirt met nummer zestien aan. Kees Warringa neemt plaats onder de lat. Tot woede van heel ADO, want is de regel immers niet dat de nieuwe keeper alleen mag invallen als Schrijvers het veld verlaat? Maar die blijft binnen de lijnen, waardoor Warringa in feite de veertig speelminuten eerder afgevoerde Blotenberg vervangt. Boogaerts wuift alle bezwaren weg en geeft zijn zegen aan de Twentse wissel. 'Ten onrechte', zegt de KNVB na afloop en tikt de arbiter op de vingers. Boogaerts verweert zich door erop te wijzen dat de bond internationaal achterloopt, want in het buitenland mogen wel degelijk twee veldspelers worden gewisseld. 'En het was verschrikkelijk warm in het Zuiderpark', aldus de leidsman. 'Kan iemand daarmee ook rekening houden? Veel spelers vroegen mij om eerder af te fluiten. Maar wat denk je zelf? Ik ga geen moeilijkheden zoeken.'

FC Twente levert de noodgreep met Schrijvers in de spits niets op. Dravend tussen Antal Nagy en Theo Pahlplatz in, komt de keeper niet tot scoren. Zijn collega Warringa krijgt er nog wel eentje om zijn oren. Het is voor hem tevens zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal, want de rest van het seizoen zou Schrijvers zijn keeperstrui aan houden.