De dubbele finale van Feyenoord en Ajax in 2010

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 16:32

Sinds 1984 is de bekerfinale een eenmalige gebeurtenis, die op dezelfde dag hoe dan ook een winnaar oplevert. De eindstrijd in 2010 is op die regel een uitzondering.

Met Feyenoord en Ajax op het affiche gaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken de alarmbellen rinkelen. Minister Ernst Hirsch Ballin wijst de KNVB en de gemeente Rotterdam op de hoge politiekosten die de wedstrijd met zich mee zal brengen. Dat is volgens hem in tijden van bezuinigingen maatschappelijk onverantwoord. De KNVB gaat over stag en besluit de finale te laten spelen in een uit- en thuisduel, waarbij supporters van de uitspelende club niet welkom zijn.

Het tweeluik is al na zeven minuten in het eerste bedrijf goeddeels beslist, als Siem de Jong twee keer scoort. Feyenoord neemt zich voor om Ajax in De Kuip omver te blazen in een poging de 2-0 uit de heenwedstrijd weg te poetsen, maar een snelle treffer van Luis Suarez smoort die ambitie in de kiem. Ajax wint met 4-1 en viert het winnen van de dennenappel in een vrijwel leeg stadion. ‘Nooit meer op deze manier’, is het oordeel van de trainers Mario Been en Martin Jol over de troosteloze bekerfinale.