100 jaar Feyenoorders in Oranje

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 19:54

Op zondag 17 april is het precies honderd jaar geleden dat voor het eerst een speler van Feyenoord in het Nederlands Elftal aantrad. Zijn naam 1s Gerrit Hulsman, van oorsprong een voetballer van Go Ahead uit Deventer.

Op Tweede Paasdag 1922 oefent Oranje in Amsterdam tegen Denemarken. Hulsman mag het op het middenveld proberen en voldoet uitstekend. Zijn meespelen was allesbehalve zeker, want een paar dagen eerder in de thuiswedstrijd tegen Haarlem heeft hij een spierblessure opgelopen. Die geneest voorspoedig en Hulsman heeft in het Oranje-shirt nergens last van, getuige zijn alom geroemde verdedigende werk. In een ultieme reddingsactie verijdelt hij zelfs een Deense tegentreffer. Hij is ook betrokken bij een incident waardoor een tegenstander knock-out gaat. Onbedoeld schiet Hulsman een bal in diens gezicht. De Deen krabbelt na een minuutje weer op en kan verder spelen.

Het is Hulsmans tweede interland, nadat hij op 12 juni in het jaar daarvoor zijn debuut heeft gemaakt, eveneens tegen Denemarken. Toen nog als speler van Go Ahead, maar in september 1921 maakt hij de overstap naar Feyenoord. Dat leidde tot een onderzoek van de voetbalbond, want is het niet een beetje raar dat een jongeman uit Overijssel opeens in het westen wil voetballen? Er zou zelfs sprake zijn van een tussenpersoon die de overstap zou bevorderen, maar hard bewijs voor malafide praktijken komt niet boven tafel. Dat Hulsman bij Feyenoord terechtkwam, was aanvankelijk niet de bedoeling. De club van zijn keuze was Sparta, maar de Spartanen hebben een slecht jaar achter de rug en degraderen. Hulsman switcht naar Feyenoord, waar hij slechts één seizoen actief is, alvorens naar Deventer terug te keren. De eerste 'echte' Feyenoorder in Oranje (maar na Hulsman dus eigenlijk de tweede) is Bertus Bul. Deze speler van eigen kweek speelt op 25 november 1923 zijn eerste van in totaal zes interlands.
Hulsman is de eerste in een rij van 107 Feyenoorders in het Nederlands Elftal. De meest recente is Tyrell Malacia, die op 4 september 2021 tegen Montenegro zijn debuut vierde.

Van alle Feyenoorders heeft Wim Jansen de meeste caps achter zijn naam staan: 65. Dat is één meer dan Puck van Heel die met 64 interlands recordinternational was tot Ruud Krol hem in 1979 passeerde.