In memoriam: Pierre Kerkhoffs

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 14:36

Op 19 oktober stierf Pierre Kerkhoffs op 85-jarige leeftijd. Zijn overlijden werd geen landelijk nieuws en was, eerlijk gezegd, ook mij ontgaan. Meer aandacht voor de bijzondere loopbaan van deze vijfvoudige international is echter op zijn plaats.

Kerkhoffs was een midvoor van het klassieke soort. Een kopper van formaat, een man die er staat voor de doelpunten. En die maakte hij in overvloed, voor Enschedese Boys in de Tweede Divisie en voor SC Enschede, PSV en Lausanne Sports op het hoogste competitieniveau. Een overzicht per seizoen staat hieronder.

De mijnwerkerszoon uit Geleen was 21 jaar toen hij in 1957 de overstap maakte van Maurits naar Enschedese Boys. MVV en Fortuna '54 hadden hem ook op de korrel, maar Kerkhoffs verkaste naar Enschede. De Oostelijken kenden hem van het Nederlands amateurelftal. In twee seizoenen scoorde hij in totaal 32 maal. Geen wonder dat elders in de textielstad de Sportclub hem er graag bij wilde hebben.

Voor SC Enschede debuteerde hij in de zomer van 1959 in de Eredivisie, aan de zijde van de bijna veertigjarige veteraan Abe Lenstra. Kerkhoffs vestigde al gauw zijn  naam met een doelpunteneruptie tegen Blauw-Wit op 30 augustus, toen hij zes treffers produceerde, hetgeen jarenlang een (gedeeld) Eredivisie-record was.

Nog datzelfde seizoen maakte hij zijn debuut in Oranje, op 26 juni tegen Mexico tijdens een exotische trip die hem ook naar de Antillen en Suriname bracht. Als drievoudig international maakte de goalgetter zijn entree bij PSV. In Eindhoven schopte en kopte hij het tot topscorer van de Eredivisie 1962/63. Maar na drie seizoenen lonkte het avontuur in Zwitserland.

De start bij zijn nieuwe club was vlekkeloos: in de eerste acht competitieduels trof hij telkens doel, in totaal negen keer. Het was de start van zeven succesvolle jaren. Meteen in het eerste seizoen kroonde hij zich tot topscorer van de Nationalliga A, een positie die hij moest delen met Rolf Blätter van Grasshoppers. Het verleidde bondscoach Denis Neville om Kerkhoffs op te stellen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Een succes wordt het niet want het blijft 0-0 en de spits van Lausanne Sports zou in Oranje nooit meer aan bod komen.

In Zwitserland bouwde hij twee seizoenen af bij Xamax Neuchatel in de Nationalliga B.

Pierre Kerkhoffs maakte in zijn profcarrière in totaal 252 doelpunten. Dat klasseert hem op de ranglijst aller tijden van Nederlandse profs sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 op 27ste plaats, tussen Harry van der Laan (255) en Wim Kieft (251).