Gustafson 21 keer op rij raak van 11 meter

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 12:06

De beste strafschoppennemer in het betaalde voetbal is zonder twijfel Simon Gustafson. De middenvelder van FC Utrecht schoot dit seizoen al twee keer raak van elf meter. Zijn laatste misser dateert van meer dan vier jaar geleden.

Dat was op 18 augustus 2017 toen de Zweed nog voor Roda JC speelde. Remko Pasveer van Vitesse is de laatste doelman die kan zeggen dat hij een penalty van Gustafson heeft gestopt. Daarna gingen zestien keepers de mist in, van wie Janis Blaswych de grootste schlemiel is. Vier keer was hij de verliezer in het rechtstreekse duel.

Na zijn mislukte trap tegen Pasveer heeft Gustafson 21 keer op rij niet meer gemist. Of eigenlijk toch wel. In 2020 ging het verkeerd tegen VVV-Venlo, maar omdat de VAR had geconstateerd dat Christian Kum te vroeg inliep, mocht de Zweed opnieuw aanleggen, en met succes. Dat verbaasde hem zelf overigens niet, zo bleek na afloop: 'De kans dat ik twee keer achter elkaar een penalty mis, is niet erg groot.'

Tegen Willem II (KNVB Beker, seizoen 2017/18) benutte Gustafson een strafschop zowel in de reguliere tijd als in de penaltyreeks. Die laatste is in het onderstaande overzicht buiten beschouwing gelaten.