Marathonkeeper Peter Shilton

Gepubliceerd op 6 september 2021 om 18:26

Peter Shilton heeft al decennialang een wereldrecord klemvast: niemand speelde meer wedstrijden als profvoetballer dan deze Engelse doelman.

De Brazilianen Rogério Ceni (1.234 duels), Roberto Carlos en Fabio (beiden 1.138) komen nog het meest in de buurt, maar niemand kan tippen aan Peter Shilton die tussen 1966 en 1997 het ongelooflijke aantal van 1.387 wedstrijden afwerkte. Hij stond alleen onder de lat bij Engelse clubs: te beginnen bij Leicester City en eindigend bij Plymouth Argyle. In zijn lange loopbaan kwam hij voor acht clubs in actie. Bij drie andere (Wimbledon, Coventry City, West Ham United) stond hij wel onder contract maar maakte hij geen speelminuten. De doelman die zich op het WK '86 liet foppen door de Hand van God kwam 125 keer uit voor nationale team van Engeland. Daarmee is hij al sinds 1989 recordhouder van de Engelsen. Hij loste Bobby Moore af, die de ranglijst met 108 caps aanvoerde. Hij debuteerde in 1970 toen hij nog in Leicester op het tweede niveau keepte.

In al die duels lukte het Shilton om één keer te scoren: een toevalstreffer toen hij in 1967 tegen zijn toekomstige werkgever Southampton zo stevig uitverdedigde dat de bal in het doel aan de overkant vloog.

Kan Shilton ervan zijn verzekerd dat zijn record stand houdt? De komende jaren wel, maar Cristiano Ronaldo is in aantocht. De 36-jarige Portugees is inmiddels de 1.100 wedstrijden gepasseerd en oogt nog altijd topfit. Hij zal in de nadagen van zijn carrière ruim 250 wedstrijden in actie moeten komen.