Beste penaltynemers in Waalwijk en Utrecht

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 09:24

Van de 95 strafschoppen die dit seizoen tot nu toe in de Eredivisie werden genomen, gingen 78 tegen het net, oftewel 82%. Dat is ongeveer in lijn met de conversie in de afgelopen jaren. RKC Waalwijk en FC Utrecht haalden de hoogste scores.

We moeten terug naar 2013 om een gemiste strafschop van RKC in de Eredivisie terug te vinden. Op 14 december van dat jaar faalde Sander Duits vanaf de stip. Sinds de Waalwijkers in 2019 terugkeerden op het hoogste niveau mochten ze slechts drie keer aanleggen; Anas Tahiri en Clint Leemans (2) schoten onberispelijk raak.

FC Emmen verspeelde haar foutloze score onlangs op Eerste Paasdag toen Sergio Peña tegen Kostas Lamprou van RKC opschoot. Hij benutte weliswaar de rebound, maar voor de onderstaande statistiek was het leed al geschied. De Drenten promoveerden hun eerste acht penalty's in de Eredivisie, waarin ze sinds 2018 meedoen, tot een doelpunt. De Eerste Divisie en de KNVB Beker meegerekend schoten ze vijftien keer op rij raak. De laatste misser voordat Peña in de fout ging, stamde uit 2017.

Eén misser registreerde ook FC Utrecht, maar daar staan 22 verzilverde trappen tegen over. Van de clubs die de afgelopen vijf jaar op het hoogste niveau speelden,  zijn de Utrechters verreweg de besten vanaf elf meter, vooral dankzij Simon Gustafson die twaalf keer aanlegde en nooit miste. De enige afzwaaier kwam van Adam Maher, op 14 februari jl. tegen VVV-Venlo.

Ajax kreeg de laatste vijf seizoenen liefst 46 strafschoppen toegewezen, meer nog dan PSV (39) en AZ (38). Heracles Almelo mocht 27 keer aanleggen en negen keer ging het mis: het laagste moyenne van allemaal.

Wil je meer van dit soort berichten lezen? Meld je hier aan voor mijn gratis maandelijkse Nieuwsbrief!