40 doelpunten in één seizoen: heel zeldzaam

Gepubliceerd op 4 april 2021 om 17:13

Robert Lewandowski was hard op weg om de magische grens van veertig competitiedoelpunten in één seizoen te passeren, totdat een knieblessure hem velde. Veertig goals, hoe bijzonder is dat? In Nederland is het al 59 jaar niet meer voorgekomen.

Na 26 speelronden stond Lewandowski op 35 doelpunten. Met nog acht wedstrijden voor de boeg, leek het slechts een kwestie van tijd voordat  een onbreekbaar geacht record van Gerd Müller zou sneuvelen. Maar de Poolse spits raakte eind maart in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra geblesseerd aan zijn knie en dreigt ten minste vier weken buitenspel te staan. De topprestatie van Der Bomber - 40 goals in het Bundesliga-seizoen 1971/72 - blijft voorlopig in de boeken staan.

In Nederland is Coen Dillen met 43 treffers in 1956/57 de recordhouder. Iedere aanvaller in de Eredivisie die bovengemiddeld vaak scoort, wordt vroeg of laat langs de meetlat van de Coen Dillen-index gelegd, oftewel de vergelijking tussen het eigen moyenne en dat van de PSV'er met het genadeloze schot. En altijd valt de vergelijking in het voordeel van Dillen uit, of de spits in kwestie nu Van Basten, Romario, Ronaldo, Huntelaar of, zoals eerder dit seizoen, Giakoumakis heet.

Dillen lukte het twee keer om de mijlpaal van veertig aan te tikken: in het gespleten seizoen 1954/55, waarin het voetbaljaar in de herfst werd afgebroken, om als betaald voetbal opnieuw aan de competitie te beginnen, maakte Dillen er eerst vijftien in negen wedstrijden en als prof vervolgens 25 in 32 duels. Opgeteld dus 40 in 41 wedstrijden.

Joop Schuman van Heracles scoorde in 1957/58 in de tweede divisie 42 keer en ging daar in 1961/62 in de eerste divisie zelfs over heen: 44. Dat is nog altijd een record in het Nederlandse betaalde voetbal.

Henk Groot behoort ook tot het gilde van de supertopscorers. De Ajacied trof in 1960/61 maar liefst 41 keer doel. Groot had ook in de KNVB Beker en de Intertoto Cup een prima jaar, want hij sloot het seizoen af met 64 doelpunten voor zijn club. Een ongeëvenaard aantal.

In het buitenland lukte het, voor zover bekend, slechts één Nederlandse prof om veertig competitiedoelpunten te laten aantekenen: Piet van Rhijn voor Valenciennes in 1954/55. Dat was destijds op het tweede niveau in Frankrijk. Van Rhijn maakte na zijn Franse periode furore bij Fortuna '54, maar kwam niet meer aan scores die hier het vermelden waard zijn.

 

Wil je meer van dit soort berichten lezen? Meld je hier aan voor mijn gratis maandelijkse Nieuwsbrief!