Ruud Gullit: het complete overzicht

Gepubliceerd op 5 mei 2023 om 16:13

Na eerder al de carrière van Coen Moulijn en Willem van Hanegem met alle details op een rij te hebben gezet, is het nu de beurt aan Ruud Gullit. Het overzicht beslaat ruim achttien jaar, van Haarlem tot Chelsea.

Gullit speelde 636 officiële wedstrijden, met in totaal 236 doelpunten en 146 assists. Hij had derhalve een aandeel in 382  treffers van zijn ploeg. Opvallend is dat hij niet erg schotvaardig was vanaf de penaltystip. Negen keer legde hij aan en liefst vijf keer ging het mis.

Gullit komt de eer toe de allerlaatste assist te hebben gegeven aan Johan Cruijff. Dat gebeurde tijdens diens afscheidswedstrijd op 13 mei 1984, toen Feyenoord in De Kuip aantrad tegen PEC Zwolle. Dat bijzondere seizoen in Rotterdam aan de hand van de grote meester was het meest productieve dat Gullit in zijn lange loopbaan heeft gekend. De teller stokte pas op 29 doelpunten en 19 assists. Doeltreffender is hij daarna nooit meer geweest.

Een bijzondere dag in het voetballeven van de Amsterdammer was ook 19 oktober 1996, toe hij zichzelf voor het eerst opstelde als coach van Chelsea. Een succes werd het niet, Wimbledon won op Stamford Bridge met 4-2.

Hieronder is het volledige overzicht met alle 636 wedstrijd te downloaden.

Ruud Gullit totaaloverzicht Golden Goals Media
Excel – 94,2 KB 257 downloads