PSV bezig aan produktief jaar

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 12:21

PSV is bezig aan het meest produktieve seizoen in tien jaar tijd. In 25 officiële wedstrijden scoorden de Eindhovenaren inmiddels 68 keer, een gemiddelde van 2,72. Sinds de invoering van de Eredivisie in 1956 haalde de club in slechts zeven jaargangen een nog hoger moyenne.

Van de 68 treffers kwamen er dertien op naam van Cody Gakpo, die bovendien goed was voor veertien assists. Alleen Xavi Simons kwam met tien goals ook tot dubbele cijfers. Vooral in de eerste weken van de Eredivisie ging het buitengewoon hard: 4-1 tegen FC Emmen, 5-2 tegen Go Ahead Eagles, 6-1 tegen Excelsior en 7-1 tegen FC Volendam, nadat de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 5-3 van Ajax was gewonnen.

Het seizoen 2012/13 was het meest vruchtbare in de profhistorie van PSV. Niet alleen liet de club bijna drie doelpunten per duel aantekenen, in absolute zin was het ook een topjaar met 145 goals in 49 partijen. Tim Matavz en Georginio Wijnaldum maakten er destijds beiden twintig. Om geschiedenis te schrijven zullen de PSV'ers dus zonder de vertrokken Gakpo nog zeker 78 keer scoren.